Skip to main content
Contoarele inteligente

Ai auzit de contoarele inteligente care îți măsoară consumul de energie electrică?

Îți vom arăta în continuare ce avantaje vei avea când distribuitorul de energie electrică din zona ta îți va înlocui contorul vechi cu disc și afișaj mecanic cu unul nou, inteligent, care are afișaj electronic și care poate înregistra mai multe indexuri sau mărimi electrice.

În primul rând, trebuie să știi că un contor inteligent nu îți pune în pericol viața, sănătatea sau siguranța și că nu are un impact negativ asupra mediului.

Contorul inteligent este un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, care cuprinde și subsisteme de transmitere a datelor și de gestiune a informațiilor.

Contoarele inteligente transmit informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central.

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu distribuitorul, dar și cu tine. Distribuitorului îi permite să colecteze și să analizeze date și să afle care sunt zonele în care are ceva de îmbunătățit. Ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul.

Iată ce beneficii îți aduce un contor inteligent integrat într-un sistem inteligent de măsurare:

Consumul tău de energie electrică este citit automat și securizat. Așa că furnizorul tău îți va factura consumul real și nu unul estimat.

Te ajută să economisești energie. Iată cum: ai acces permanent la informațiile detaliate despre consumul tău și vei putea identifica de ce și când consumi mai multă energie și îți vei putea schimba comportamentul de consum ca să îți reduci factura.

Ești protejat de supratensiuni

Dacă apar incidente în rețea și ți se întrerupe alimentarea cu energie electrică ai șanse la o realimentare mai rapidă. Contorul îi oferă distribuitorului tău de energie informații despre poziția, tipul și amploarea acestor incidente. Astfel, timpul de intervenție va fi redus întrucât unele intervenții pot fi făcute de la distanță.

Dacă îți produci singur energia, cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau cu ajutorul unei centrale eoliene, contorul inteligent te ajută să măsori cât ai produs separat de cât ai consumat din rețea.

Îți poți schimba mai repede furnizorul pentru că închiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanță.

Poți să alegi și tarife diferențiate pe intervale orare sau zile/săptămână/lună, dacă dorești să-ți optimizezi factura.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează şi nu generează semnale WiFi.

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu distribuitorul, dar și cu tine. Distribuitorului îi permite să colecteze și să analizeze date și să afle care sunt zonele în care are ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul.

După înlocuirea contorului tradițional cu unul de tip smart meter și îndeplinirea tuturor condițiilor de funcționare, contorul comunică cu sistemul central și va transmite automat indexul, fără a fi necesară transmisia manuală de către tine.

Mai jos sunt prezentate exemple:

Powered by